Dani seniora na Zvezdari od 21 do 25 septembra

0
245

Pod sloganom “Aktiviraj se!” U ponedeljak 21 septembra počinje tradicionalna manifestacija “Dani seniora na Zvezdari” sa ciljem da pošalje poruku da je aktivnost u seniorskim danima od presudnog značaja za kvalitetan život.

I ovu, petu po redu, manifestaciju organizuje Volonterski servis Zvezdare pod pokroviteljstvom opštine.

Celonedeljni program aktivnosti izgleda ovako:

21.septembar

-13.00 Do 15:00 časova-Stručni skup na temu “Aktivacija i aktivizam seniora u Beogradu- potrebe i mogućnosti” Biblioteka Vuk Karadžić, ul.Ćirila i Metodija 2-Na skupu će govoriti stručnjaci GO Zvezdara, Gerontološkog centra Beograd, Doma zdravlja  Zvezdara, Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu- Odeljenje Zvezdara, Crvenog krsta Srbije udruženja građana HHO Hleb života i Okrilje. Na skupu će biti promovisana Mreža podrške dementnim pojedincima i njihovim porodicama kao program pomoći i podrške ovim porodicama koje su nosioci dugotrajne nege i brige za svoje dementne članove.

-12.00 – 16:00 časova-Obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti (21 septembar) i predstavljanje Mreže podrške za pojedince i porodice obolelih od demencije, plato ispred opštine Zvezdara, Bulevar kralja Aleksandra 77-članovi Mreže će biti dostupni građanima za informacije, skrining koji otkriva početne znake demencije, druženje i darivanje na štandu Gerontološkog centra Beograd i Volonterskog servisa Zvezdare.

22.septembar

-11.00- 11:30 časova-Otvaranje izložbe plakata “Poruči i primi poruku” Galerija Miljković, Bulevar kralja Aleksandra 298- Sadržaj samih plakata ispisali su učesnici na različitim radionicama, druženjima i edukacijama Volonterskog servisa na temu- kako život u starosti može biti dostojanstven i human i šta možemo mi sami da učinimo da nam život u trećem dobu bude lep, zadovoljan i inspirativan.Na plakatima su poruke seniora i najmlađih sugrađana. Pored toga što mogu da usvoje neku od lepih poruka, posetioci mogu svoje poruke da upišu u knjizi utisaka.

-12.00 – 12.30 časova-Otvaranje izložbe radova studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu “Dnevni centri i klubovi za seniore” Sala za venčanja, Ćirila i Metodija 2- Izložbu će otvoriti Živojin Stjepić iz Privredne komore Beograda.

-12.30 – 13:30 časova-Predavanje prof doc Arhitektonskog fakulteta Miloša Komlenića, Sala za venčanja, Ćirila i Metodija 2-Edukacija je namenjena za sve zainteresovane za ovu oblast- profesionalce projektante prostora kao i oblasti brige za starije ali i nezaposlene pojedince koje u ovoj oblasti vide mogućnost za svoje biznis planove.

23.septembar

-12.00- 13:00 časova-Konferencija za medije povodom premijere predstave “Izvinite, koliko imate godina?” Galerija Miljković, Bulevar kralja Aleksandra 298

-11.00 – 13:00 časova-interaktivna radionica “Poruči i primi poruku” plato ispred Opštine Zvezdara, Bulevarkralja Aleksandra 77

24.septembar

-14.00- 15:00 časova-Predavanje o Alchajmerovoj bolesti, dr Slavica Golubović, Skupštinska sala u zgradi GO Zvezdara, 1. Sprat, Bulevar kralja Aleksandra 77th

-19.30 Časova-Predstava “Izvinite, koliko imate godina ‘?” Pan teatar, Bulevar kralja Aleksandra 298- Ova komedija u produkciji Pan teatra je namenjena svim generacijama sa ciljem da prikaže lepšu sliku o starosti, da nas inspiriše na ukidanje bar dela predrasuda , autopredrasuda, strahova, paradoksa, apsurda, nepravde, diskriminacije, ravnodušnosti i neznanja koji su sastavni deo naših uobičajenih predstava o ovoj temi. Prva repriza je zakazana za subotu 26 septembar u 20 časova na Večernjoj sceni Pozorišta Pan teatra.

25.septembar

-11.00 Do 14:00 časova-Kuća lepote za seniore, Volonterski servis Zvezdare, Bulevar kralja Aleksandra 395

1.oktobar

-13.00- 14:00 časova-Svečana dodela nagrada najuspešnijim autorima učesnicima konkursa “Tajna lepe starosti” povodom Međunarodnog dana starijih 1.oktobra, Galerija Miljković, Bulevar kralja Aleksandra 298