FUSNOTA

0
241

Pojam iz discipline akademskog pisnanja poznat kao fusnota  postao je jedan od najčešće izgovaranih reči ovih dana u Srbiji.Iako taj pojam pojašnjava i dodatno upućuje čitaoca na okolnosti vezane za tekst,danas nema kuće u Srbiji u koju nije ušao.

Zašto je ,,fusnota” postala tako važna imenica u srpskom političkom rečniku?

Vlade Srbije i Kosova,pod pritiskom i uz posredovanje međunarode zajednice,već duže vreme pregovaraju o normalizaciji odnosa. Poznato je kako je išao taj proces,uz kakve prepreke, barikade, referendum i druge vrste opstrukcija. Poznato je da je Srbija zbog nekooperativnosti i insistiranja na besmislenoj paroli ,,I Kosovo i EU” ostala bez kandidature za EU.U Briselu je ovih dana konačno postignut sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanim upravljanjem granicom. Moglo se to dogoditi i juna prošle godine da je bilo više pameti,a manje populizma u vladajućim krugovima.No, bolje ikad nego nikad.

Sporazumom je Srbija odblokirala status sticanja kandidata za EU i otvorila mogućnost za ažuriranjem evroatlanskih integracija. Izvesno je da će ubrzo kandidatura biti potvrđena u Briselu i dobro je što će do toga doći.No, medijska buka,spinovanje izjava vodećih političara govori da stvar ne ide ka preokretu,nego više ka nekvoj sračunatoj taktici da se izbegne suština.Tako je predsednik Tadić odmah nakon sporazuma požurio da izjavi da je potvrđena njegova politika ,,I Kosovo i EU”, a mediji pod kontrolom vlasti su euforično  objavili ,,još jednu srpsku pobedu”.

Takav lažni trijumf ne samo da obeshrabruje već toliko podseća na 1999. godinu kad je Milošević proglasio pobedu nad NATO paktom, iako je Srbija u stvari izgubila suverenitet na Kosovu.Šta je ključni argumenat Borisa Tadića, Jeremića, Dačića i državnih medija za ,,proglašenje pobede”?Naravno,fusnota. Naime, u regionalnom predstavljanju u koje sada Kosovo ulazi ravnopravno sa Srbijom, stajaće natpis sa imenom države, a na dnu table zvezdica i sitnim slovima ispisana fusnota da je Kosovo predstavljeno u skladu sa rezolucijom 1244 i   mišljenje MSP o deklaraciji o nezavisnosti.

        Pored samostalnog nastupanja na regionalnim forumima rezervisanim isključivo za države, međunarodni položaj Kosova dodatno će osnažiti i najvaljena vizna liberalizacija za kosovske građane,kao i početak rada na sporazumu o Stabilizaciji i pridruživanju sa evropskom komisijom koji je takođe namenjen jedino državama.Kosovo je objektivno, ovim sporazumom ojačalo svoju međunarodno – državnu poziciju i nikakva fusnota u tom smislu ne može biti smokvin list Borisu Tadiću i njegovim koalicionim partnerima u tome da nastave propalu politiku i čuvanje preambule. Više je nego štetno, a to će izgleda ponovo biti tema, lažno predstavljati rezultate koji ne postoje i odvezati  mrtvouzicu označenu kao politika ,,I Kosovo i EU”.

       Šta je smetnja da se nakon ovoga u izbornu kampanju uđe sa agendom realnih problema i otvorenom raspravom  lišenom štetnog populizma i štetne propagande. Zašto je tako teško priznati potrebu istinskog PREOKRETA dosadašnje propale politike.