Likovno stvaralaštvo u okviru „Zvezdarijade”

0
249

U Školi za mašinstvo i umetničke zanate “Tehnoart – Beograd”, Ulica Svetog Nikole 39, će u četvrtak, 17. decembra 2015. godine, biti održana radionica likovnog stvaralaštva sa učenicima treće godine, u okviru Zvezdarijade festivala kulture mladih.

Mladi umetnici će na radionici učiti veštine opremanja i ilustracije knjiga, a Mina Simić, master primenjene umetnosti će im približiti pop ap tehniku. Pop-ap knjiga je trodimenzionalna, mehanizovana knjiga kod koje, okretanjem stranica, ilustracije “iskaču” u prostor . Ova tehnika primenjuje se često i kod čestitki i različitog reklamnog materijala.

Proces stvaranja jedne pop-ap knjige je prilično složen. Pisci pišu, ilustratori razvijaju koncept i izrađuju ilustracije, dizajner konstruišu sve složenije mehanizme. Ni malo lak zadatak, jer ilustracije u pop-ap knjizi moraju da budu čvrste i stabilne, a pri tome da se savršeno sklapaju pri okretanju strana. Odštampani delovi konstrukcije se seku i savijaju uz pomoć alata koji se izrađuju za svaku knjigu posebno. Sklapanje konstrukcija radi se ručno. U današnje vreme, kada se ovakva izdanja štampaju u velikim tiražima i najčešće na nekoliko jezika, svaki radnik sklapa samo jednu konstrukciju nekoliko stotina puta. Ceo proces zahteva veliko angažovanje svakog stručnjaka koji u njemu učestvuje (navodi su preuzeti sa https://sr.wikipedia.org/sr-el/Pop-ap_knjige ).

Učenici „Tehnoarta” će imati priliku da se upoznaju sa procesom izrade trodimezionalnih knjiga, sa osnovnim pop ap mehanizmima i steći će veštine da naprave jednostavne konstrukcije. Mina Simić je odbranila master rad pop ap knjigom „Kapetan Džon Piplfoks zvani Zvono”.

Organizator programskih aktivnosti u oblasti likovno stvaralaštvo, u okviru Zvezdarijade festivala kulture mladih, je Hipnopolis d.o.o, a pokrovitelj Gradska opština Zvezdara