Neznanje i neistine najjača su oružja u sluđivanju društva

0
256

Po ko zna koji put Sonja Biserko je tema za licemerna zgražavanja zbog iznetih stavova. Uzburkala se javnost, bar onaj njen deo koji je uzurpirao za sebe ekskluzivno pravo tumačenja istine, pa krenuo u lov na veštice.

Namerno se previđaju navodno poželjni standardi u domenu ljudskih prava, kao što su poštovanje slobode mišljenja i govora, a prednost daje jednoumlju i lažnoj sabornosti. U bliskoj prošlosti ovakve manipulacije skupo su nas koštale, naravno ne zbog disonantnih tonova pojedinaca koji su je prozreli, već upravo zbog pogrešne, isključive i kratkovide politike.

Naručena kreativnost u tumačenju istorije od strane državnih zvaničnika, analitičara i naučnika, zloupotreba je naconalnih razmera.

Zato su današnje krize i društvene frustracije utemeljene u dojučerašnjim razlozima i ciljevima forsiranja mitova i legendi o zlatnim viljuškama, nebeskom narodu i porazima u miru, koje je demistifikovala upravo istorija devedesetih godina prošlog veka, a što bi sadašnja vlast veoma rado zaboravila.

Prošlost po meri novih gospodara najbolje se uočava u munjevitoj promeni naziva ulica, furioznog rušenja sa pijedestala, u izjednačavanju žrtve i dželata, kompromitovanju same ideje rehabilitacije, u groteksnom traženju ”Dražinog groba”, u pisanju kontraverznih udžbenika.

Slogan Liberalno demokratske partije: “Vreme je za istinu!”, danas je aktuelniji nego bilo kad, zato što su neznanje i neistine, najjača oružja u sluđivanju društva, u kom je moguć državni projekat televizijske vesele svakodnevice kao protivteže, za medije nevidljive, surove realnosti života u Srbiji.

– See more at: http://istina.ldp.rs/Vesti/19015/Neznanje-i-neistine-najjaca-su-oruzja-u.shtml#sthash.5RF0zSuq.dpuf