Približili smo stavove, dati zajednički odgovor o izbornom nastupu

0
238

Približili smo stavove, dati zajednički odgovor o izbornom nastupu

Konferencija za medije nakon sastanka predsednika LDP i SDS, Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića, sa predsednikom Političkog saveta i potpredsednikom Demokratske stranke, Dragoljubom Mićunovićem i Goranom Ješićem.

Čedomir Jovanović: „Pred nama još razgovora sa ambicijom da se oko svega dogovorimo na razuman način – cilj: demokratska, evropska, moderna Srbija – to je naša velika obaveza prema ljudima“

Želim da se zahvalim i profesoru Mićunoviću i Borisu, i Demokratskoj stranici i SDS, na spremnosti da nastavimo naše razgovore. Oni su potrebni, pre svega, društvu koje od nas očekuje ozbiljnost u trenutku u kojem se praktično svaki naš birač oseća ugroženim i nesigurnim. Sastanak koji smo imali u prostorijama Demokratske stranke je bio dobar sastanak sa veoma važnim zaključcima, sa dogovorom da naše stranke ne mogu ni na kakav način sarađivati sa Aleksandrom Vučićem i SNS u toku izborne kampanje i, sa isto tako veoma važnim dogovorom, da se ta saradnja ne može ostvariti ni posle izbora.

Razlike koje postoje nisu nepremostiva prepreka niti su izraz naše neiskrenosti. Moramo povratiti poverenje birača, a to se ne može učiniti ukoliko doprinosimo stvaranju atmosfere koja će u Srbiji produbiti haos i beznadežnost i učiniti ih većim nego što su u ovom trenutku. Zbog toga je bilo važno da razgovaramo i drago mi je što je do razgovora došlo danas.

Zašto sa Demokratskom strankom? Ne zato što imamo bilo šta protiv stranaka okupljenih u koaliciji oko DS nego, pre svega, zbog toga što mislimo da je u ovom trenutku ključna za izbornu kampanji i tok i rezultat izbora naša sposobnost da se dogovori ostvare u trouglu DS-SDS-LDP, u krugu ljudi koji su bili ili su danas Demokratska stranka. 2012. i 2013. godine bilo je jasno da se politički život u Srbiji ne može normalizovati ukoliko na jednoj strani imamo apsolutno dominantnu Srpsku naprednu stranku, a na drugoj strani dezorijentisanu proevropsku opoziciju.

Otvoreno smo razgovarali o svemu, približili stavove. Ono što je ostalo kao otvoreno pitanje nije pitanje na koje nećemo dati zajednički odgovor nego pitanje na koje ćemo odgovor potražiti u dodatnim razgovorima sa ambicijom da on bude dovoljno kvalitetan za naš izborni uspeh.

Naravno da je u svakoj izbornoj kampanji ključno pitanje izbornog nastupa, i želim da vas uverim, na isti onaj način na koji je to učinio i predsednik DS Bojan Pajtić u utorak, da će naš odgovor biti zajednički, da on neće biti izraz naše slabosti ili nespremnosti da razgovaramo i da se dogovaramo, nego izraz zrelosti i sposobnosti da se na najadekvatniji način odgovori na političku situaciju u zemlji.

Puno toga lošeg prati naš svakodnevni rad, za deo toga smo i sami odgovorni, ali ovaj sastanak je dokaz da su naši odnosi mnogo drugačiji nego što bi to moglo da se zaključi na osnovu interpretacije naših susreta i naših politika.

Svi smo mi bili u DS, razilazili se, dogovarali se, imali različite poglede na političku situaciju u pojedinim trenucima, ali ono što nam je zajedničko i što se ne sme zaboraviti niti ćemo dovoliti ikome da to marginalizuje je iskrena briga za Srbiju, borba za demokratiju, za njenu evropsku orijentaciju i spremnost da se svi lični interesi ili stranački interesi podrede interesima tako velikog cilja.

Mi ćemo nastaviti ove razgovore. Pred Demokratskom strankom, pred SDS i pred LDP su i sednice Predsedništava, odnosno Glavnih odbora, i potrudićemo se da najefikasnije zajednički dođemo do dogovora koji će ovu izbornu kampanju, koja otvara mogućnost ozbiljnih promena u zemlji, iskoristiti, ova šansa neće biti propuštena, mi to nećemo, sasvim sigurno, dozvoliti.

Još jednaputa, zaista želim da vam kažem da ni na kakav način u našim međusobnim odnosima niti smo želeli niti smo dopustili da prevladaju razlike već smo, baš naprotiv, svoje stavove pojasnili i, mislim, učinili razumljivim i apsolutno prihvatljivim.

Što se tiče izbornog nastupa, još jedanputa, pred nama su sednice Predsedništava stranaka, Glavnih odbora, sasvim sigurno još razgovora sa isključivom ambicijom da se oko svega dogovorimo na razuman način i da zajednički uspemo u ostvarenju tog velikog cilja koji je iznad naše zajedničke politike gde god da smo to bili – u DS, izvan Demokratske stranke, u LDP, u SDS, kao kandidati za predsednike – a to je demokratska, evropska, moderna Srbija. To je naša velika obaveza prema ljudima i nemajte dilemu da će se to desiti.

Zluradosti, ta loša atmosfera koja je usledila nakon prvog sastanka – slažem se da smo dali povod za to. Sastanak je i održan uz tako puno sumnje koja je pratila našu sposobnost da razgovaramo. Zaista, u potpuno normalnoj atmosferi, nijedna ne ružna reč nego loša namera nije obeležila taj naš susret, i ne želim da demantujem sve ono što se nakon sastanka čulo, ali samo želim da uverim ljude da smo veoma ozbiljni, da smo svesni i ličnih grešaka koje su pravljene u prošlosti, da smo svesni ne činjenice da nemamo pravo na nove greške nego da zemlja ne sme da propusti šansu koja pred njom u ovoj izbornoj kampanji, tako da ćemo sve učiniti da pred građane izađemo na uverljiv i ozbiljan način, da obnovimo njihovo poverenje i uz njihovu pomoć na izborima ostvarimo uspeh.

Marija Ilić – portal „Espreso“, Adria medija grupa: Prvo pitanje: Da li ste uspeli da pomirite te tenzije i u kojoj meri između SDS i DS, konkretno mislim na predlog gospodina Borisa Tadića tj. zahtev da okosnicu opozicionog bloka, zapravo, čine samo velike partije? Drugo pitanje, koje je gospodin Pajtić eskivirao prošli put kada sam ga pitala, a to je: Dajte mi nešto konkretno – oko čega ste se konkretno dogovorili, zanima me plan i program?

Prvo odgovor na vaše drugo pitanje. I Boris i profesor Mićunović i ja dovoljno se dugo bavimo politikom da nikad sebi ne bismo dozvolili da napravimo grešku i na takav način nekoga iz politike eliminišemo diskvalifikacijama da je „veliki“ ili „mali“. Želeli smo razgovor sa Demokratskom strankom ne da bismo iz politike isključili stranke okupljene oko koalicije koju predvodi Demokratska stranka nego, pre svega, zbog toga što mislimo da je u ovom trenutku najozbiljniji politički potez i najozbiljnija poruka koja svedoči o našoj ozbiljnosti izraz spremnosti da izgradimo kvalitetne političke odnose i prevaziđemo sve međusobne razlike kojih je ne tako puno u našim međusobnim odnosima. Mnogo je više onoga što smo zajedno uradili nego onoga oko čega smo se razišli. Uostalom, kada pogledate nas trojicu gledate ljude koji su u nekom trenutku isključeni iz Demokratske stranke ili su iz Demokratske stranke otišli. Tako da nije to zaista bila želja niti namera da nekog isključujemo.

Postoji nešto drugo o čemu moramo ozbiljno da razgovaramo, to je – šta ko od nas treba da uradi da bismo na ovim izborima uspeli. 2013. godine smo vodili razgovore sa Demokratskom strankom. Stav LDP je i tada bio isti kao i danas – odgovor na političke prilike u zemlji nisu privremene koalicije i aranžmani koji će trajati dok se izborna kampanja ne završi. Potrebno je potpuno konsolidovati onaj deo političke scene u kojem smo ključni politički akteri mi, i zaobilaženje te činjenice, zapravo, bi nas opisalo kao ljude koji ne žele iskreno da u tome uspeju.

Danas imamo izrazito jaku Srpsku naprednu stranku i naspram nje imamo apsolutno dezorijentisanu i podeljenu proevropsku opoziciju. Te podele su mnogo više posledica nekih odnosa koji su bili u prošlosti nego različitog pogleda na ono što je pred nama. Naravno da nikome u Srbiji nije dovoljno uverljiva koalicija koja je napravljena tako što je zaobiđeno rešavanje ključnih problema, a oni se kreću u tom trouglu DS-SDS-LDP ili makar ključnog dogovora koji se tu mora postići. I to je ono što je i Borisova namera bila, i što je i moja, i mislim da smo o tome danas otvoreno razgovarali i tu nema nikakvog problema. Zaista bi bilo besmisleno da mi bilo kome postavljamo uslov te vrste niti smo o tome razgovarali. Ali ništa ne može zameniti jedan pošten razgovor između nas, sa idejom ne da se „posipamo pepelom“ nego da uradimo ono što se mora uraditi da bi Srbija dobila ozbiljniju političku scenu i jednu neizvesnu izbornu kampanju u smislu konačnog rezultata.

Želimo da pobedimo Vučića na izborima. Mislim da je prvi korak, zapravo, ovakva vrsta razgovora, jedan fer dogovor među nama. Kad pogledate u kakvoj je atmosferi funkcionisala njegova Vlada, šta sve prati delovanje njegove stranke, videćete da su naši odnosi mnogo kvalitetniji nego što su to odnosi na toj drugoj strani suprotnoj od nas.

Ono što je već bio rezultat i prvog sastanka je, zapravo, dogovor da naši lokalni odbori stupe u kontakt, da počnu zajedno da razgovaraju, sa idejom da se naprave jake liste u svim sredinama koje su sposobne ne da pružaju otpor SNS nego da urade onaj posao koji Srpska napredna stranka nije u stanju da uradi. Dogovorili smo se da se zajednički suprostavimo bilo kakvom kršenju demokratskih procedura u izbornoj kampanji, da se zajedno borimo za slobodu medija jer bez prava da u medijima nastupamo i obrazlažemo svoju politiku, govorimo o štetnosti politike vladajuće koalicije, ne možemo govoriti o demokratskim izborima. Zajednička kontrola izbora.

I nadam se da ćemo biti u prilici da govorimo o zajedničkom programu. Do zajedničkog programa i do odgovora da li će ga biti ili ne, doćićemo tako što ćemo videti u kojoj meri je realna jedna lista, šta su prednosti, šta su nedostaci te liste, da li je efikasnije ići na takav način ili na izbore ići sa dve liste koji su se apsolutno oko toga dogovorile; izaći na takav način ne zbog toga što nismo u stanju da usaglasimo svoje stavove, nego što, možda, zahvatamo više biračkog tela nego što je to slučaj kada idemo samo u jednoj koloni. Ali apsolutno ne postoji nijedna prepreka što se tiče našeg saveza za dogovor.

Kada predviđate da je moguće postizanje konačnog dogovora?

Nama se svima žuri, nemamo razloga da gubimo vreme, niti smemo da gubimo vreme, to danas svakako nije interes. Izborna kampanja je praktično počela i mi smo dužni da što pre damo sve neophodne odgovore koji su preduslov ulaska na normalan način u te izbore. Naša želja je da vratimo poverenje birača, a jasno je da se ono ne može vratiti ukoliko oni u nama ne vide ljude koji su spremni da prevazilaze neke probleme iz prošlosti. To je ono što je naša želja. Još jedanput ponavljam, kao što sam iskreno razgovarao sa Borisom polovinom godine kada smo dogovorili naš savez, tako iskreno danas razgovaramo sa Demokratskom strankom, i nikada ne bih bio paravan za bilo kakvu Borisovu sujetu, aroganciju ili želju da ovo iskoristi za neki svoj lični interes. I zato mi smetaju neke interpretacije tog našeg susreta. Okej, razumem, možda je bila greška što nismo ovako izašli svi pred novinare i odgovorili na svako pitanje, onda bi stvari verovatno bile jasnije, ali razgovor je bio ozbiljan, vrlo korektan, daleko od toga da je tu bilo bilo kakve međusobne netrepeljivosti, svađe, ružnih reči – apsolutno ne.

Žalklina Tatalović – Prva televizija: Koliko biste rekli brzo ćete se dogovoriti, vreme vam već ističe, koja je procena koliko vam treba još da se dogovorite oko tih važnih ali opet sitnijih detalja, ovo je ipak najvažnije? I kada možete da krenete u kampanju u kojoj već, verovatno, kasnite?

Kampanja kod nas nije ni prestajala i tu je Mićunović u pravu. Naravno da su sva druga pitanja za ovo društvo najvažnija, ali na ovo pitanje moramo dati zajednički odgovor i on mora da biti zreo i ozbiljan. Krajem meseca je i Glavni odbor Demokratske stranke, u međuvremenu treba da se održe Predsedništva naših stranaka, mi treba da održimo Glavni odbor, nastavićemo naše konsultacije do tog trenutka, i očekujem da ćemo već početkom februara biti u prilici da damo odgovore na većinu pitanja koja su danas otvorena.

Ali ono oko čega ne sme biti nikakve dileme i što već danas možete prihvatiti kao nešto što je apsolutno istina i neminovno – svako rešenje će biti naš zajednički dogovor i isključivo će biti motivisano ne nekim ličnim interesima, nekim personalnim nezadovoljstvima, isključivo će biti motivisano željom da ostvarimo što bolji izborni rezultat, a to je prioritet i oko toga ne može biti nikakve polemike. Boris vam je rekao da tu nema ničeg što je toliko važno kao što je važan uspeh u izbornoj kampanji, na izborima, u ovom trenutku. O razlikama, manje ili više sve znamo, ali ono što ne sme ostati u drugom planu je toliko toga što nam je zajedničko. Ne mislim samo na prošlost i na sve ono veliko što smo u prošlosti uradili, što je očuvalo ovu zemlju, mislim i na tu obavezu koju danas vidimo pred sobom. Ona se, zapravo, svodi na očekivanje koje je kristalno jasno, koje pred nas postavlja imperativ dogovora kako bi se u zemlji uspostavila neophodna politička ravnoteža, reafirmisale vrednosti koje su potpuno marginalizovane u prethodne četiri godine, i na takav način stvorili preduslovi za naš politički povratak i uspeh na izborima. Ne za rat sa Vučićem, to nije ono o čemu se uopšte razgovara – razgovara se o izgradnji jednog normalnog, demokratskog, evropskog društva i načina na koji ćemo da dođemo do podrške građana.

Nama je potrebna potrebna podrška građana. Sa njima ćemo biti u stanju da uradimo sve, pre svega, da dobijemo izbore i na takav način, zapravo, krenemo drugačijim putem od onog kojim se Srbija danas kreće. Pritisci kojima smo izloženi, zapravo, govore o strahu vladajuće koalicije u ovom trenutku. Toga sam svestan, svesni smo zajedno, i zbog toga će naši odgovori biti pravovremeni. Očekujem da ćemo već početkom februara biti u prilici da krenemo u planiranje kampanje, u formiranje i Centralnog izbornog štaba i pokrajinskih izbornih štabova, lokalnih, gradskih verovatno, i za to su nam, pored našeg dogovora i pored naše spremnosti, potrebni ljudi. A smatram da je ovo način da do njih dođemo.

Još jedanputa, bez ikakve dileme – svako rešenje će biti izraz našeg dogovora.

Tu podrazumevate dogovor SDS, LDP i DS ili i onih stranaka koje su bile nekoliko dana u sedištu DS ili je otvoren poziv i dalje za sve partije?

Zaista ne isključujemo druge stranke iz te vrste odlučivanja, ali je potrebno formulisati neki predlog, sa njim izaći, usaglasiti naravno ga sa onima koji su nam potrebni da bismo bili najefikasniji. To je nešto što, samo po sebi nije sporno, i to je ono o čemu smo razgovarali u utorak na sastanku – da se među nama formuliše predlog sa kojim bismo onda izašli pre jedan širi krug, ne samo stranaka, nama je potrebna demokratska javnost. A paralelno mi svi vodimo konsultacije u tim političkim krugovima u kojima se krećemo – u okviru našeg saveza, oni u okviru svoje koalicije – to je nešto što je normalno.

I u utorak nije bila Liga socijaldemokrata Vojvodine, da li je pozvana i da li postoji neki konkretan razlog? Nema problema na relaciji DS-LSV?

Boris Tadić: Mi smo i predstavnici Lige, mi imamo naš savez, i to je naš dogovor. O problemima pojedinačnih stranaka morate ipak pitati pojedinačne stranke, ali mi predstavljamo savez koji smo već predstavili javnosti, Demokratska stranka predstavlja svoj savez. Nisu ni sve stranke koje su bile na onom sastanku članice koalicije Demokratske stranke. To treba da uradi Demokratska stranka. Mi imamo dogovorenu politku sa kojom razgovaramo sa Demokratskom strankom, a Demokratska stranka će definisati svoju poziciju u daljem periodu. Mi se ne mešamo u to.

Čedomir Jovanović: Oni su godinama u koaliciji. U Pokrajini je Liga u koalciji sa Demokratskom strankom 16 godina, i uvek je Liga, kada su velika pitanja bila pred nama, delovala u okviru demokratskih koalicija, sarađivala sa Demokratskom strankom, tako da zaista to što danas Nenad (Čanak) nije ovde nemojte da tumačite nekim njegovim nezadovoljstvom u odnosu sa Demokratskom strankom ili bilo čim drugim. Prosto, čak se ni ja ne osećam povremeno akterom nekih razgovora koji se tu vode, tako da ovo je bilo najfunkcionalnije; kad bude postojala potreba sigurno će i on biti tu.

Da li ste već dogovorili naredni sastanak i u kom formatu?

Sigurno ćemo do sednice glavnih odbora imati i održati konsultacije i još jednaputa precizirati te odluke sa kojima ćemo izaći pred svoje stranke. Znači, apsolutno da – konsultacije, kontakti, sastanak. Meni ne nedostaje (Bojan) Pajtić, Mićunović je ovde predstavnik Demokratske stranke, tako da ne smatram da je naš sastanak manje važan zbog toga što je Bojan imao obaveze, meni je to potpuno okej. Kad se vrati u zemlju sigurno ćemo razgovarati, videti se u toku nedelje. Ni vas ne bismo sada opterećivali našim susretima, ali sasvim sigurno, ako bude potrebe, kad se približimo nekom dogovoru sigurno da ćemo vas pozvati da bismo vas sa tim dogovorom upoznali.

Slažem se da mi treba da nosimo svoj krst, ali te razlike koje su bile među nama svakako ne mogu biti razlog da gurnemo u stranu sve ono što nam je u ovom trenutku zajedničko. I za ove četiri godine puno toga smo se naslušali – i potrebe da Srbija dobije neke nove političare naspram, valjda, novih Nikolića, Dačića i Vučića; i kritike zbog toga što smo razjedinjeni i kritike zbog toga što se ujedinjujemo – ali, bez ikakvih dilema, ništa od onoga što je bilo nekada sporno ili što nas je delilo nije važnije od naše obaveze da sada zajedno damo odgovor na probleme u kojima se nalazi zemlja. I tu zaista nema nikakve dileme. Mislim da na to više ne treba trošiti reči.

A sva druga osporavanja, to je, manje ili više, deo našeg folklora, s tim što Vučiću ovog puta neće proći ono što mu je prošlo pre dve godine. I svaki napad na svakoga od nas je apsolutno potez koji je povučen sa ambicijom da od toga direktnu korist ima Vučić sa svojom strankom, pa, između ostalog, i tako kad vas Vučićev ministar zbog nečega osporava. To je potpuno besmisleno. Na sastanak smo došli jer smo tamo pozvani, uopšte nije važno šta mislimo o pojedinačnim učesnicima tih razgovora, elementarna pristojnost i izraz naše odgovornosti prema društvu je da na sastanak dođemo. I tako ćemo se i ubuduće ponašati.

Ksenija Pavkov, N1: Levica Srbije je danas takođe imala konferenciju za medije, kakav je stav prema toj stranci takođe proevropske orijentacije, i da li i pod kojim okolnostima Borko Stefanović može da očekuje vaš poziv kao novouspostavljene koalicije?

Mislim da je u ovom trenutku prioritet da regulišemo naše međusobne odnose na takav način da možemo najefikasnije da delujemo u izbornoj kampanji. Levica Srbije je stranka u nastajanju, sa specifičnim programom. Između ostalog, stvorena je zbog nezadovoljstva njenih osnivača političkom scenom u Srbiji, životom, tako da ne isključujem mogućnost da oko nečega sarađujemo, ali je sada prioritet da izgradimo sopstvene odnose na takav način da možemo najefikasnije da delujemo. I, uostalom, ti programi su toliko međusobno udaljeni, čak i stavovi, da bi bilo neozbiljno i sa njhove i sa naše strane.

Naravno da postoji mogućnost da sarađujemo u budućnosti, to nikad ne bi bilo sporno, mi smo se uvek racionalno ponašali, razmišljali o onom što je dobro za zemlju i tada reagovali. To je, između ostalog, kako ja to razumem, često bio predmet kritike pojedinih stavova LDP. Ne mogu da budem protiv kosovskog dijaloga zato što ga vodi Vučić. Mogu da danas postavim pitanje dokle je stigao taj dijalog i šta su posledice četiri godine pregovaranja sa prištinskim vlastima? Da li je to stabilizovan odnos Srbije i Kosova, Beograda i Prištine, ili smo dodatno antagonizovali međusobne odnose, potrošili četiri godine na takav način da danas kada pogledamo u to Kosovo vidimo gotovo isti haos kao što je bio onaj haos s kraja 2011. i tokom 2012. godine? Kao i brojna druga pitanja.

* * *

Ako nema više pitanja, zahvaljujem vam se. I, naravno, uvek vam stojimo na raspolaganju, nema potrebe za „neimenovanim izvorima“, zaista. Pozovite i dobićete odgovor na svako pitanje. Nema potrebe za „saznali smo šta je bilo iza zatvorenih vrata“. Mi smo imali dogovor da vam se obrati predsednik Demokratske stranke, i da ste njega pitali i on bi vam, sasvim sigurno, rekao da su naši odnosi vrlo korektni i da nije bilo nikakvih neugodnosti ili sporova. Tako će biti bolje svima.