Republika Srpska će imati razlog za slavlje onda kada je budu poštovali Bošnjaci i Hrvati

0
178

Srbima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini je potrebna politika koja bi naišla na razumevanje onih sa kojima su bili u najvećem nesporazumu, a to nije Beograd, već Sarajevo, Zagreb i međunarodna zajednica. Sve što prati Dan Republike Srpske dodatno konfrontira srpski narod sa Bošnjacima i Hrvatima, umesto da sa njima popravlja odnose kako bi od Bosne i Hercegovine nakon godina sukoba napokon bila stvorena funkcionalna država. Republika Srpska i Srbi koji tamo žive će razlog za slavlje imati onda kada ih budu poštovali oni na koje su najupućeniji, a to su Bošnjaci i Hrvati u Bosni i Hercegovini.
Poruke koje su danas poslate iz Banjaluke ugrožavaju Srbe i Republiku Srpsku i zbog toga je naša dužnost da pokažemo i snagu i pamet za politiku koja će preokrenuti hronično loše odnose u regionu, a posebno u Bosni i Hercegovini. Cilj stavljanja u prvi plan obeležavanja Dana Republike Srpske jeste pokušaj da se sakrije činjenica da je Republika Srpska usamljena i izolovana, da prebrojava svoje neprijatelje, umesto da stvara odnose prijateljstva i poštovanja, da nailazi na sve manje razumevanje, ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu i svetu, da ekonomski posustaje i da su njeni građani ostali bez entuzijazma i nade u bolje sutra koja je potrebna ne samo Republici Sprskoj, već čitavoj Bosni i Hercegovini.
Najnovije izjave Milorada Dodika predstavljaju najveću pretnju i apsolutno su suprotstavljeni interesima Srbije. Kao što je, zloupotrebljavajući Srbiju i manipulišući nesrećama i Srba i Bošnjaka, organizovao referendum o Danu Republike Srpske koji nije doneo ništa dobro ni Srbima, ni Bošnjacima, ni Republici Srpskoj, Milorad Dodik danas svojim nedopustivim izjavama o izlasku RS iz sastava BiH, zbog svojih ličnih interesa, otvoreno poziva na kršenje Dejtonskog sporazuma bez kojeg Republike Srpske ne bi bilo, i samim tim osuđuje srpski narod u Republici Srpskoj na nove sukobe i nova stradanja. Ni Srbiju, koja je kao potpisnik Dejtonskog sporazuma obavezna da čuva mir na prostorima bivše Jugoslavije, neće zaobići posledice novih sukoba koje izaziva rukovodstvo Republike Srpske, i koji su danas svog najjačeg  zagovornika imali u nacionalističkom ispadu predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Nikolić ne misli na Republiku Srpsku, već samo o svojoj predsedničkoj kampanji, i nije ga sramota da danas u Banjaluci slavi Dan Republike Srpske, uprkos tome što je ćutao o referendumu kada se o tom danu odlučivalo.
Zato je od najveće važnosti da Vlada Srbije napravi politički iskorak koji će značiti raskid sa politikom guranja Srba u Republici Srpskoj u nove sukobe, a da građanske demokratske snage u Srbiji budu predvodnici u formulisanju nove regionalne politike koja podrazumeva pomirenje i konačno odustajanje od propalih politika devedesetih zbog kojih su milioni stradali, i zbog kojih i dan-danas ljudi u regionu ne žive normalan život, već njegovu imitaciju.