TADIĆEVA RAČUNICA

0
206

Boris Tadić je izgleda prelomio da će predsednički izbori biti već 6. maja mada im nije vreme.Izborima će prethoditi Tadićeva ostavka, a onda će  narednih mesec dana kampanje biti polemika oko toga kome dati glas njemu ili Tomi.Ona pitanja koja su otvorena u kampanji za parlamentarne i lokalne izbore potpuno će biti u drugom planu.

Preovladaće nebitne teme oko kojih će se tražiti opredeljivanje građana i njihovo zbijanje u dva tabora. Tadić će pričati o sigurnosti,razvoju i progresu, a  „Gandi iz Bajčetine“ o svom novoepropejtstvu, oslanjanjem na ceo svet i borbi protiv korupcije uz „sasluživanje“ Velje Ilića. Biće tu crvenih linija,električnih automobila,administrativnih prelaza,kanala od Požarevca do Soluna,investitora iz Indije itd. Jedino realnog života neće biti ni u božićnom pleću.

Postavlja se pitanje zašto Tadić ide na izbore i sam sebi skraćuje mandat?

On to ne radi da bi što pre ponovo pobedio „Gandija iz Bajčetine“ niti zato što je sklon egzbicionizmu  davanja ostavke na predsedničku funkciju a onda se već narednog dana  za tu funkciju ponovo takmičio.Ne,Tadić to radi zato da bi podigao rejting DS-a koji klizi na dole, pa računa da bi prebacivanjem igre na drugi teren on i njegova stranka mogla da profitira,a da i sebi o istom trošku napravi još jedan mandat u kome bi bio sve – predsednik (,,ja kao predsednik“), premijer, graditelj mostova i autoputeva, vrhovni komandant, poljoprivredni strateg, a zašto ne i selektor neke od nacionalnih selekcija ako zaškripi.

Tadić je,istina, popularniji od svoje stranke. Zapravo, u poslednjih 8 godina u njoj je po svom političkom identitetu prepoznatljiv neznatan broj ljudi.Rezultati DS-ovih vlada, prve sa Koštunicom i ove druge sa SPS-om i Dinkićem su porazni.Srbija je u ogromnim ekonomskim problemima i po većini ekonomskih parametara poslednja u regionu.Kriminal i sistemska korupcija su skoro nedirnute, infrastrukturni projekti su u stalnom zaostatku,evroatlanske integracije spore da sporije ne mogu biti i tu ima pomaka samo onoliko koliko nam zapadni partneri progledaju kroz prste.Tadić još drži kosovsku priču na paroli „i Kosovo i EU“.Spoljni dug raste enormno,pa je samo Cvetkovićeva vlada zemlju zadužila za 6 milijardi evra.Penzioni sistem postaje neodrživ,a isplate penzija još su redovne zahvaljujući činjenici da pred izbore mora biti novca za penzije. Nezaposlenost je došla na nivo od 25 procenata.

U ovakvoj situaciji može se lako dogoditi da je Tadićeva računica loša.Ni on nije  onaj Tadić iz 2004. ili 2008. godine, kada  se verovalo da može nešto da promeni.Danas velika većina zna da je u pitanju marketing.Iako mu je glavni konkurent još više kompromitovan,ljudi su skloni da pamte ono što je bilo nedavno, pre nego ono što je bilo pre petnaest godina, pa bi se predsednički izbori, naročito u drugom krugu mogli pretvoriti u Tadićev fijasko.A gubitak predsedničkih izbora za Tadića  bio bi njegov politički kraj.Za njegovog konkurenta ne, jer je već ,,iskusan“ u tome. Bilo kako bilo, raspisivanje predsedničkih izbora je apsolutna društvena šteta.