Predsednik Republike Srbije nije trebalo da ide čak do Rusije da bi iz nje poslao poruku zemlji čiji je predsednik. Njegova današnja izjava, kako spor oko Trepče “može da se završi i jako loše jer smo mi spremni da odgovorimo na svaki način”, prepuna je neodgovornosti i još jednom dokazuje da u svakom trenutku on unosi nestabilnost u politički život Srbije, zbog čega mora biti shvaćen krajnje ozbiljno i sa punom pažnjom.

Čak i od Tomislava Nikolića, kao predsednika države, očekuje se samo jedno – predlog rešenja problema za koje je nadležan u okviru svojih ustavnih ovlašćenja. Nažalost, on je, po ko zna koji put, zauzeo stav za koji je lako dobio podršku Rusije, zbog čega ne zaslužuje nikakvu podršku u Srbiji, s obzirom na to da očigledno radi direktno protiv sopstvene zemlje. Predsednik Republike ovim izjavama šalje jasne znake da od svoje kosovske platforme ne odustaje. Godinama smo čekali na tekst platforme i danas smo čuli da je ova današnja izjava njena jedina rečenica.

Najveći interes Srbije je mir, a on se sve manje pominje. Teme sukoba i nerazumevanja postaju prioriteti u programu predstavnika vlasti, od Tomislava Nikolića do ministara i nižih vladinih činovnika. Ističemo da vođenje spoljne politike neminovno iziskuje diplomatsku pamet i svest o značaju ličnog morala koji svakog političara, na prvom mestu, obavezuje da štiti interese Srbije, umesto konstantne borbe za usko lične. Nikolićeva želja i potreba Rusije da se zadrži kao politička činjenica, postaje prevelika smetnja celom društvu koje zbog toga ne može da se pomeri sa mrtve tačke, zarobljeno u kosovskom problemu, paralelno sa bosansko-hercegovačkim i hrvatskim.

Međutim, očigledno je da se iza navodne borbe za prava Srba, koja se vodi sa najviših državnih adresa u Srbiji, zapravo radi o žrtvovanju budućnosti Srbije u ime lične budućnosti Tomislava Nikolića i politike njegovih ruskih istomišljenika.

Ako se već govori o državnom jedinstvu, onda to jedinstvo treba da prate izbalansirana razmišljanja koja u svakom trenutku štite interese Srba i Albanaca na Kosovu, kao i građana Srbije. Zato upozoravamo sve koji podržavaju tridesetogodišnju agoniju Srbije da ćemo se, uprkos svim manipulacijama i pritiscima, odupreti. Srbija nikada neće pristati da bude sredstvo u obračunima između Rusije i EU.