Učenička kompanija iz Geodetsko tehničke škole najuspešnija na Regionalnom takmičenju

0
405

Učenička kompanija „String and Wood” iz Geodetske tehničke škole po oceni stručnog žirija osvojila je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija iz Beograda održanom u petak, 18.03.2016. u Merkator centru. Ova učenička kompanija se bavi se bavi izradom umetničkih slika od drveta i konca. Na takmičenju je učestvovalo 20 ekipa.

Drugo mesto pripalo je kompaniji „VerdEco” koju čine učenici Farmaceutsko-fizioterapeutske škole, a treće Učeničkoj kompanija „Zvrk” iz Saobraćajno-tehničke škole. Pored njih, na nacionalno finale plasirale su se i učeničke kompanije „Grow” (iz Farmaceutsko-fizioterapeutske škole) i „Image-ination-box” (iz Geodetsko tehničke škole).

Zajedno sa pobednicima ostala tri regionalna takmičenja (jugozapadna Srbija, Vojvodina i jugoistočna Srbija), ovi učenici će se u Beogradu u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i predstavnika Srbije na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu u Švajcarskoj.

Učenici pobedničke ekipe kažu da su ponosni zato što su pobedili na ovom elitnom takmičenju koje je deo projekta koji realizuje Vlada Republike Srbije, a Marijana Milošević, nastavnica i mentor pobedničke učeničke kompanije iz Geodetsko tehničke škole. je izjavila: „Nakon prošlogodišnjeg učešća na takmičenju, đaci su bili izuzetno motivisani i želeli su da se ove godine predstave sa nečim jedinstvenim. Iskoristili su znanje stečeno u školi, spojili ga sa kreativnim izražavanjem, tražili sponzore za nabavku materijala, naporno radili i pridobili podršku cele škole. Sve su odradili sami i dokazali da je mladim ljudima dovoljno dati samo priliku da pokažu svoje sposobnosti jer znanje i entuzijazam već imaju”.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Societe Generale banke, kompanije TeleGroup i Merkator centra.

Učenička kompanija je program organizacije Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Program omogućava učenicima da budu uključeni u razvoj i vođenje sopstvenih kompanija, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem za vreme trajanja njihovog srednjoškolskog obrazovanja. Program se zasniva na principu učenje kroz rad – učenici kroz nastavni plan, pod nadzorom obučenih nastavnika mentora, stvaraju kompaniju, razvijaju je i zatvaraju u toku jedne školske godine.

Gradska opština Zvezdara čestita učenicima/cama Geodetsko tehničke škole članovima/cama učeničke kompanije„String and Wood”, njihovim nastavnicima i roditeljima na osvojenom prvom mestu na Regionalnom takmičenju, a čestita i ostalim učeničkim kompanijama sa Zvezdare koje su na ovom takmičenju učestvovale i postigle zapažene rezultate.