Zašto predsednik Republike konstantno dovodi u pitanje evropski put Srbije?

0
369

Nataša Mićić, predsednica Političkog saveta LDP i poslanica u Skupštini Srbije, u nastavku Druge sednice Drugog redovnog zasedanja NSRS postavila je pitanje predsedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću.

Transkript govora Nataše Mićić

Pitanje za predsednika Republike kome uskoro ističe mandat, a koji je tim povodom obznanio da smatra da građanima duguje još jedan mandat. Ne znam na osnovu čega je to zaključio jer pre svega nama građanima duguje odgovore na mnoga pitanja i mnoga objašnjenja i bilo bi dobro da funkcioneri pri kraju svojih mandata polože račune i daju potrebna objašnjenja.

Na prvom mestu, zašto predsednik Republike konstantno dovodi u pitanje evropski put Srbije, otvarajući sumnju da ne zna šta se nalazi na kraju tog puta ili otvarajući sumnju kako neko nešto ima protiv Srbije, naravno misleći na Zapad? Zašto nije iskoristio svoj ugled kako bi doprineo regionalnoj saradnji, nego je, naprotiv, na svako varničenje u regionu on zapravo dolivao ulje na vatru?

Zašto je stavljao privatne i lične interese ispred državnih, i to u više primera, gde je ponižavao i domaće i državne organe i pravosudne organe? I, zašto je imenovao za počasnog konzula Genadija Timčenka, ruskog milijardera, koji je pod sankcijama SAD i na njihovoj „crnoj list“, i time doveo u pitanje naš odnos prema zapadu, pre svega, naše odnose sa SAD? Da li mu odgovara što je gospodin Timčenko izjavio da Srbija nema interes da uđe u EU i da je EU protiv Srbije? Kako može da mu bude slučajno da li se neko lice nalazi na „crnoj listi“ ili ne, da mu bude svejedno i da to pravda time da je i on nekad bio na takvoj listi?

Jedino što je u toj poseti Sankt Peterburgu Tomislav Nikolić izjavio, a sa čim bih se mogla složiti, jeste da je najbolji primer saradnje Rusije i Srbije prodaja NIS-a, samo što ja mislim, za razliku od njega, da je to najnegativniji posao, najlošija prodaja, čiju cenu plaćamo i dan danas na štetu svih građana. Ako ništa drugo, tu rudnu rentu naplaćujemo samo 3%, iako po zakonima naše zemlje ona iznosi 7%, i to na 30 godina smo zaključili takav ugovor.

Na kraju, takođe bih pitala za imenovanje počasnog konzula, da li je Ministarstvo inostranih poslova dalo neku vrstu saglasnosti i da li uopšte postoje neki kriterijumi za postavljanje, odnosno imenovanje konzula?

Na samom kraju, da kažem da je krajnje neuobičajeno da predsednik vlade, koji je inače sklon komentarima, da se apsolutno uzdržava i ne komentariše nijednu izjavu ni postupak Tomislava Nikolića koji nas udaljava od EU.