Zvezdarište i Asitež za mlade pozorišne stvaraoce

0
301

Dečji pozorišni festival „Pozorište zvezdarište“ i Assitej Srbije su ovogodišnji Svetski dan pozorišta za mlade proslavili radno: u nedelju, 20. marta 2016. godine u Multimedijalnoj sali Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ održana je radionica za studente i mlade pozorišne stvaraoce pod nazivom „Izgovori svoj projekat“.

Mlada dramska spisateljica Jelena Paligorić je, u ulozi voditeljke, za svoje mlađe kolege održala radionicu praktičnih vežbi i uputstava za uspešno apliciranje na programe razmene i rezidencija. Jelena je prenela svoje iskustvo i neke prakse koje je stekla učestvujući u različitim radionicama i programima za mlade umetnike u više zemalja Evrope. Učesnici su imali priliku da kroz vežbu “elevator pitch” osmisle kako da za ograničeno vreme prezentuju svoj projekat potencijalnom producentu.

Ova susret je nastavak radionice „Šta mladi umetnik/umetnica može da uradi za sebe“ koja je održana u novembru 2016. u okviru pratećeg programa 12. festivala Pozorište Zvezdarište.

ASITEŽ Srbije i Zvezdarište već dugi niz godina organizuju besplatne radionice za mlade umetnike i stvaraoce kako bi im omogućili informacije i uvid u aktuelnosti i specifičnosti iz ove oblasti, i preneli znanja koja se tiču pozorišta za decu i mlade, a koja nisu obuhvaćena redovnim programom visokih škola i akademija. Ideja je da se kroz susrete sa starijim kolegama, već afirmisanim stvaraocima, kroz interaktivan rad, mladi ohrabre na međusobno povezivanje i učešće u domaćim i inostranim projektima, radionicama i rezidencijalnim programima.

Nakon veoma pozitivnih reakcija učesnika ove radionice, dogovoreno je da se slični susreti za mlade stvaraoce i umetnike organizuju tokom cele godine. Biće to pravo zagrevanje za sledeće Zvezdarište koje će biti održano u novembru 2016. godine.